България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ердоган от години се опитва да бъде лидер на османския свят, посочи Осман Октай

"Турският президент пита защо християните управляват света?" - каза пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор

18.04.2017 | 08:49 Редактор: Жанета Нейкова
Ердоган от години се опитва да бъде лидер на османския свят, посочи Осман Октай

Политическият анализатор Осман Октай заяви, че от години президентът Реджеп Ердоган се опитва да бъде лидер не само на Турция, но и на целия османски свят. В студиото на "България сутрин" той каза, че турският президент е обзет от фанатизма на исляма.

"Едроган оспорва защо няма представителство на мюсюлманския свят в Съвета за сигурност, защо християните управляват света", допълни Октай.

Политическият анализатор гостува в Bulgaria ON AIR, за да даде своя  коментар какво се случва в Турция след като Реджеп Ердоган спечели референдума. 

Осман Октай отбеляза, че в речта си в нощта, когато Ердоган печели, той си е позволил да "насъска" привържениците си срещу опозиционната Републиканска народна партия.

"Още при споменаването на името на Кемал Калъчдаролу целият площад освиркваше. Същата вечер имаше много нападения по офисите на Републиканската партия", разказва анализаторът.

Октай посочи две направление, чрез които събитията в Турция биха дали отражение и на България:

"Дестабилизацията вътре в страната ще се отрази на Балканите чрез България, особено като граничеща с Турция" - е първото направление според Осман Октай.

А като второ, той твърди, че загубата на референдума на Ердоган в 18 големи града в северозападната част на страната - като Истанбул, Анкара, Измир - всичко това ще превърне президента в агресор в тези региони. 

"Понеже загуби северозападната част, това ще породи агресия и ще даде отражение на границата с България", смята политическият анализатор и допълни, че страната ни трябва да се прикрепи към съюза с с НАТО.