България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разделение в Туция след референдума

Управниците в България трябва да се замислят какви ще са ефектите върху страната ни, коментираха експерти в "България сутрин"

17.04.2017 | 09:33 Редактор: Мария Аладжова
Разделение в Туция след референдума

След съдбовния референдум в Турция обществото там е разделено, коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR историкът Ибрахим Карахасан-Чънар и журналистът Асен Агов.

"Няма как да не се тревожим тогава, когато толкова голям наш съсед и наш съюзник е разделен на практика наполовина", посочи Агов. По думите му многото фактори, които обвързват България с Турция - вътрешни и външни, създават сериозна грижа за управниците в България.

И макар турският народ вече да се е произнесъл, реалната тежест на промените ще бъде усетена след изборите на 3-ти ноември 2019 година, коментира от своя страна Ибрахим Карахасан-Чънар:

"Министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви след победната: "Ние сме едно тяло, една нация", но се вижда, че нацията не е единна и наистина е на двете крайности. Това, разбира се, ще предизвика при всички случаи някакви трусове в управлението на Турция, както и в отношенията, също така и с нас, и с ЕС, но все се надявам, че няма да се стигне до такива неща и ще надделее разумът".

Той определи новата форма на управление в Турция като консервативна религиозна автокрация.