Ердоган: Референдумът е повратен момент за Турция

Гласуването за нова система на управление е прецедент в историята на страната, заяви турският президент пред журналисти в Истанбул

16.04.2017 | 16:13 Редактор: Мария Аладжова
Ердоган: Референдумът е повратен момент за Турция

Провеждащият се в Турция референдум за промени в конституцията е повратен момент в историята на страната. Това заяви пред журналисти президентът Реджеп Ердоган в Истанбул, където даде своя глас, съобщава ТАСС.

"Днес произнасянето на волята на народа не е обикновено гласуване. В историята на страната ни е имало много гласувания за референдуми по въпросите на парламентарната форма на управление, но днес ние правим избор за новата система на управление на републиката. Това е повратен момент", посочи Ердоган.

Лидерът на опозиционната Партия на националното действие (ПНД) Девлет Бахчели също определи референдума като решаващ за Турция.

"Народът прави избор, който ще определи бъдещия път на развитие на страната", каза той.

Независимо от разногласията си с управляващата партия на Ердоган, ПНД проведе агитационна кампания в подкрепа на конституционните промени.

А те, в основната си част, предвиждат въвеждане на президентска форма на управление, вместо парламентарна. Пълномощията на президента значително се увеличават - освен държавен глава, той става и лидер на правителството и може да запази партийната си принадлежност, ако реши, че е необходимо.

Премиерският пост на практика се премахва, а президентът получава право да назначава вицепрезидент, министри, както и част от членовете в съдийската и прокурорската колегии.

Броят на депутатите се увеличава от 550 на 600, а минималната възраст на кандидат-депутатите от 25-годишни се снижава до 18 години.

Ако референдумът реши в полза на промените, те ще влязат в сила едва през 2019 година.