Референдумът в Турция е с ограничено медийно отразяване

По предварителни данни се наблюдава изключително висока избирателна активност

16.04.2017 | 12:55 Редактор: Иван Берберов
Референдумът в Турция е с ограничено медийно отразяване

Изборният ден в Турция започна на два етапа. Единият окръг отвори врати в 7 часа, а другият в 8 часа. Гласуването ще продължи до 17:00 часа, а малко след 18 часа ще са известни първите резултати.

Референдумът се провежда при изключително засилени мерки за сигурност. В най-демократичните секции е позволен достъп само до дворовете на училищата, в които се гласува. 

Днес в Турция медиите бяха силно ограничени в това да отразяват изборния процес. По никакъв начин никоя медия не може да влезе вътре в избирателните секции. Властите в южната ни съседка не признават акредитационните карти, издадени от консулствата в страната, на чуждестранните журналисти, които отразяват събитието.

На пръв поглед демократичният референдум поставя редица важни въпроси като цензурата и свободата на медийното слово. На практика ако тези промени бъдат приети, това ще е най-кардиналната промяна в страната 90 години. 

По предварителни данни се наблюдава изключително висока избирателна активност. Изборната бюлетина представлява лист разделен на две части. От едната страна е бял за "Да", а от другата цветен за "Не". 

Гласуващите трябва да поставят печат в тази половина, в зависимост от техните убеждения. Бюлетините трябва да имат предварително поставен върху тях печат от избирателната комисия, иначе се считат за невалидни.

Вижте още: