Напрежението в Турция се покачва: Забраниха заснемането на "Таксим"

Лидерът на Републиканска Народна партия застава за пръв път пред камерата на българска медия и той избра Bulgaria ON AIR

15.04.2017 | 14:04 Редактор: Тодор Петров
Напрежението в Турция се покачва: Забраниха заснемането на

Ден, преди референдума в Турция ситуацията става все по-заплетена и мерките за сигурност са все по-сериозни, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров от Истанбул.

Властите забраниха заснемането на площад "Таксим", а багажът на всеки човек в Истанбул се проверява. Ограничен е достъпът на журналисти до основни звена в Истанбул.

В големите градове колите се спират за проверка. Проверяват се документите на всеки един човек по улиците.

Въпреки че днес е ден за размисъл преди референдума утре, който ще реши съдбата на Турция, митингите във всеки един голям град са на всеки няколко метра. Те са организирани от двете на най-големи политически сили в страната. 

Опозиционната "Републиканска Народна партия" е най-големият противник на президента Ердоган и тя категорично заявява, че трябва да се каже "Не" на референдума. 

Лидерът на опозиционната партия Текин Бингьол за първи път застава пред българския ефир, за да изрази вижданията си и той избра да го направи пред Bulgaria ON AIR:

Само на няколко метра от митинга на опозицията е организиран и този на управляващата партия, подкрепяща президента Реджеп Ердоган и, която категорично заявява "Да" на предложените от него 18 промени в Конституцията на Турция.

Докато на митинга на опозицията хората носят знамена с лика на Мустафа Ататюрк, при демонстрацията на управляващата партия те са с образа на Реджеп Ердоган. 

През определен период от време събралите се гледат записи в центъра на Истанбул, на които се показва нощта, в която станахме свидетели на опит за държавен преврат и отделни събития от тази напрегната нощ. 

Ситуацията в Турция остава напрегната. Прогнозите сочат резултат 50/50 на референдума. 

Според последните социологически проучвания 51% от турците ще подкрепят референдума, но социолозите поясняват, че това са резултати, които се дават с около 2% разлика.

Към този етап опозицията и управляващите организират още два големи митинга, които са в два съседни квартала.