Референдумът мина в Турция - Ердоган е с развързани ръце

Това ще позволи на съседката ни да мине от парламентарна в президентска република

17.04.2017 | 08:00 Редактор: Мария Аладжова
Референдумът мина в Турция - Ердоган е с развързани ръце

Според неокончателните резултати 51,36 на сто от турските избиратели са гласували с "Да" на референдума за промени в конституцията срещу 48,63 процента гласували с "Не".

В неделя, на 7-ия референдум в историята на Турската република от 1923 г. насам, Ердоган спечели най-трудната, но и най-ценната си победа в своята 15-годишна възходяща политическа кариера. 

Трудна - защото до последния момент, особено в големите метрополии, гласовете "За" и "Против" бяха почти наравно и сподвижниците му спечелиха почти на косъм. 

А най-ценната - защото като президент с големи правомощия, каквито са включени в одобрената вече конституция, той ще удовлетвори стремежа си да остави трайна следа в историята на Турция по подобие на основателя на светската турска република Мустафа Кемал Ататюрк, на когото се позовава, когато критиците го обвиняват, че е диктатор.

"Нашият народ взе историческо решение. Още веднъж показа зрялост и заяви волята си за демократични промени. 25 милиона избиратели са казали "Да". Близо един милион и 300 хиляди повече са избирателите, одобрили конституционните промени на референдума. Те са показател, че народът e готов да направлява съдбините си. 

Днешна Турция взе едно историческо решение във връзка с промяната на управленческата система, която е обект на дебат с 200-годишна давност. Това не е просто решение. Това е решение, което говори за нуждата от много сериозна промяна в системата на управление на страната. Заедно с народа ще реализираме тази промяна", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция, след като стана известно, че печели вота.

Одобрените промени на референдума ще разширят правомощията на Ердоган за преминаване на Турция от парламентарна към президентска република. 

Но това ще стане след две години, след изборите, насрочени за 3 ноември 2019 г., на които ще се избират заедно президент и парламент.