Днес Сърбия избира следващия си президент

Вторият по рейтинг е образът на коварен политик и мошеник

02.04.2017 | 09:50 Редактор: Иван Берберов
Днес Сърбия избира следващия си президент

Избори с почти предрешен резултат в Сърбия. Днес западната ни съседка гласува за президент.

Според последните социологически проучвания над половината от избирателите подкрепят настоящия премиер Александър Вучич.

Победа на първи или на втори тур, това чака лидерът на "Сръбската прогресивна партия" Александър Вучич. 

Той се отказа от управленското кресло, за да го замени с церемониално. Според анализаторите Вучич не вярвал, че съпартиецът му и настоящ президент Томислав Николич би бил преизбран и с кандидатурата си си гарантира, че и двата поста ще останат в ръцете на консервативната десница. 

"Политиката на Сърбия е да остане на европейската пътека, но винаги съм казвал, че ние искаме да поддържаме добри отношения с Руската федерация и да подобряваме икономическото си сътрудничество", заяви Вучич.

При ниска избирателна активност около 50% Вучич ще спечели още на първия тур. Сред останалите кандидати са бившият външен министър Вук Йеремич, бившият омбудсман Саша Янкович и националистът Войслав Шешел.

Никой от тях не се доближава до рейтинга на Вучич. 

Второто място в социологическите проучвания заема 25-годишният студент по комуникация Лука Максимович, по-известен със сатиричното си амплоа Любиша Прелитачевич Бели. Зад него стои пародийният образ на алчен мошеник и коварен политик.

Дълбокото разочарование от политическата класа е причината за кандидатурата на младия студент според анализатори.

До вота близо 1/5 от сърбите не знаеха за кого да гласуват.