Журналист: На Балканите има недовършеност на политическите процеси

Коментар по темата на Николай Кръстев и Анатоли Стайков в ефира на Bulgaria ON AIR

26.03.2017 | 08:56 Редактор: Тодор Петров
Журналист: На Балканите има недовършеност на политическите процеси

Журналистът Николай Кръстев посочи в изборното студио на Bulgaria ON AIR, че на Балканите има недовършеност на политическите процеси и това пречи хората и държавите в нашия регион да постигат своите национални цели. 

"Нерешените въпроси стават още по-нерешаеми. Историята на Балканите трябва да се познава, но да бъде оставена на историците, а не на обикновените хора", отбеляза той.

"Ако наистина имаш интерес към България, трябва сам да полагаш усилия и да учиш български език", подчерта журналистът в коментар на гласуването на българските изселници в Турция. 

Според него икономическото положение на Турция се е влошило през 2012-2013 г. заради неясната икономическа политика на Реджеп Ердоган. Николай Кръстев не вижда как това би могло да се промени.

Журналистът Анатоли Стайков сподели, че в момента на сцената е турският президент, който много добре знае къде да пипне в горещата рана, за да промени събитията в своя полза. 

"Българският президент отговори много добре на своя колега преди няколко дни. Турция използва своята повишена роля. Ердоган често сменя приятелите си", посочи Стайков в студиото на Мартина Ганчева и Владимир Сиркаров.

Той е на мнение, че за момента трудно можем да прогнозираме политиката на Белия дом спрямо Балканите. По думите му Доналд Тръмп изчаква да види как ще се развият скандалите в САЩ, а слуховете за приятелство между него и Владимир Путин са силно преувеличени.

Николай Кръстев каза още, че в Сърбия през последните 25 години са се случили много шизофренни неща, а в Белград отново се говори за неоосманизъм и връщане на историята.

"За разлика от България в Сърбия успяват елегантно да балансират между Брюксел и Москва", каза от своя страна Анатоли Стайков.

Вижте още във видеото: