Турция замразява дипломатическите си отношения с Холандия

Южната ни съседка затваря въздушното си пространство за холандски дипломати

14.03.2017 | 13:21 Редактор: Жанета Нейкова
Турция замразява дипломатическите си отношения с Холандия

Турция замразява дипломатическите си отношения с Холандия. Анкара спира всички политически обсъждания на високо ниво с Амстердам и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати.

Това обяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Пред журналисти той каза, че Турция няма да позволи на холандския посланик, който в момента не е в страната, да се завърне в Анкара.

Куртулмуш допълни, че Турция може да преоцени споразумението с Европейския съюз за спиране на мигрантския поток към Европа. Междувременно Холандия предупреди гражданите си да не пътуват до Турция. 

Дипломатическото напрежението между двете страни ескалира, след като правителството в Амстердам не позволи на турски министри да проведат агитационни митинги пред турската общност в страната, посветени на референдума в Турция на 16 април.

Междувременно в белгийския град Антверпен беше забранен митинг на турска партия. А Ердоган заяви, че познава холандците от клането в Сребреница.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ще сезира Европейския съд за правата на човека заради действията на холандските власти.