България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Холандия и Турция имат полза от конфликта, твърдят експерти

Темата в "България сутрин" коментират арабистът Боян Чуков и журналистът Ибрахим Карахасан-Чанар

14.03.2017 | 08:29 Редактор: Тодор Петров
Холандия и Турция имат полза от конфликта, твърдят експерти

Дипломатическият скандал между Холандия и Турция ескалира, но експерти смятат, че и двете страни имат полза от този конфликт. В "България сутрин" арабистът Боян Чуков и журналистът Ибрахим Карахасан-Чанар застанаха зад мнението, че холандският премиер Марк Рюте и турският президент Реджеп Ердоган наливат вода в своите мелници чрез конфликта.

"И двете страни имаха сметка от един конфликт. Ердоган трябва да мобилизира максимално електората, който да гласува и да го направи султан. Ако референдумът мине турският президент ще може директно да се бърка в съдебната система. Марк Рюте има много силен противник, който е малко над Рюте преди изборите в Холандия", обясни Боян Чуков.

Експертът по сигурност добави, че икономиката ще бъде факторът, който ще омекоти конфликта, тъй като броят на холандските туристи в Турция е значителен, а търговията между двете страни е за десетки милиарди евро. 

Ибрахим Карахасан-Чанар заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че Турция наистина ще загуби от скандала, но се съгласи, че Рюте и Ердоган наливат вода в мелниците си за предстоящите избори.

Двамата коментираха и обвиненията за намеса от страна на Турция в предизборната кампания у нас. Ибрахим Карахасан-Чанар отбеляза, че реакцията на българското правителство да потвърди за такава намеса е била правилна.

"През годините ДПС винаги е имала логистична подкрепа от страна на Турция. На сцената се появи ДОСТ и там ще бъде основно заиграването на картата", посочи журналистът и добави, че отношенията между Турция и България ще останат в нормален тон.

По думите на Боян Чуков с нова партия Турция се опитва да повтори това, което прави в Германия и Холандия и което вече е много опасно за националната ни сигурност. 

"Слава Богу, нашите мюсюлмани са лоялни граждани", отбеляза той.