Скандалът между Хага и Анкара през очите на българите в Холандия

Как стоят нещата от гледна точка на международното право, коментира Даниела Горчева

13.03.2017 | 13:16 Редактор: Иван Берберов
Скандалът между Хага и Анкара през очите на българите в Холандия

Ескалира ли напрежението между Хага и Анкара? Българи, които живеят в Холандия коментират въпроса. Една от тях е Даниела Горчева - издател, редактор, публицист и филолог, която от години живее в Холандия. 

Според нея суверенна държава може да откаже достъп на чуждестранен министър до консулството на собствената му страна, ако няма предварително съгласие на приемащата страна.

За официални посещения на държавни глави и членове на чужди правителства винаги се изисква съгласието на приемащата страна.

Съгласието на приемащата страна е необходимо, включително за политици от страните от ЕС, които пристигат на територията на друга държава от ЕС във връзка с някаква тяхна кампания.
 
Даниела Горчева припомни, че през 2009 година Великобритания отказа достъп на холандския политик и депутат Вилдерс, а Словакия  също през 2009 не допусна на своя територия унгарския президент, въпреки че и двете държави са членки на ЕС. И това е напълно законно, има решение на съда в Люксембург по казуса Словакия - Унгария. 

"Турция не е член на Европейския съюз и за турски граждани не важат разпоредбите за свободно придвижване за територията на ЕС", каза тя и допълни:

"Въпросната турска министърка не е и част от дипломатическия корпус на своята страна в Холандия и притежаването на дипломатически паспорт не й дава никакви права и привилегии.

Тя, както и всички останали граждани, са длъжни да се съобразяват със законите на чуждата държава, не могат да нахлуват на чужда територия с кортежи. Интересно какъв ще е следващият опит: с танкове и зелени човечета? "

По думите ѝ скандалът е целенасочена провокация и не е изключено да цели намеса в предстоящите парламентарни избори на Холандия, които са на 15 март. Поведението на Турция е недопустимо,  недостойно, агресивно и провокативно.

Холандия в случая е постъпила напълно законно и правно издържано.

Вижте още във видеото: