ЕС съкращава финансирането на програми в рамките на присъединяването на Турция

Новината идва след ескалацията на дипломатическия скандал с Холандия

12.03.2017 | 14:21 Редактор: Мария Аладжова
ЕС съкращава финансирането на програми в рамките на присъединяването на Турция

Европейският съюз е започнал да съкращава финансирането на програми, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС.

Това се отнася преди всичко до насоките, в които няма да забележим напредък, предаде ДПА, позовавайки се на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. 

"Вече спряхме отделни програми, по които нямаше съответен напредък, например в областта на изграждане на правова държава", заяви Хан, цитиран от БНР.

От 4,45 милиарда евро, предвидени за подкрепа на Турция в периода от 2014 г. до 2020 г., са изплатени само малко над 167 милиона, посочи още еврокомисарят. Повечето средства се насочват за развитие на гражданското общество, образованието и науката.

Хан подчерта, че от правна гледна точка ЕС не може да спре изцяло финансирането на Турция, докато преговорите за влизането ѝ в общността не бъдат прекратени официално.

Новината за съкращаването на средства по програмите идва на фона на митингите в Холандия, където в последните два дни напрежението нарасна драстично, след като холандските власти забраниха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да влезе в страната. 

Той планираше да посети митинг в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция за промени на конституцията, които да разширят правомощията на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.