Втори турски министър не беше допуснат в Холандия

Гневни демонстрации в Ротердам срещу решението на властите

12.03.2017 | 10:17 Редактор: Мария Аладжова
Втори турски министър не беше допуснат в Холандия

Полицията в Ротердам разпръсна с водни оръдия демонстранти, които протестираха срещу решението на властите в Холандия да забранят на двама турски министри да агитират в страната за предстоящия в Турция референдум за президентска република. 

Полицията е използвала кучета и палки за да разпръсне събралите се пред консулството в Ротердам поддръжници на турския президент Реджеп Ердоган, съобщава БНР, като се позовава на холандски медии.

След като холандските власти забраниха на самолета с турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам, по-късно турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая също беше не беше допусната да влезе в страната, след като се опита да стигне до Ротердам с кола от Германия.

Турският премер Бинали Йълдъръм заяви, че страната му ще даде силен отговор на неприемливото, според него, отношение на холандските власти към турски министри. Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит, добави Йълдъръм.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че се е обадил на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и е поискал от него да призове холандския премиер Марк Рюте да сложи край на "позорното", по думите му, отношение към турски министри.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Aleks Kina_Ivanova
преди 7 години