Доналд Тръмп ще участва в срещата на върха на Г 7 в Италия

Той е приел поканата в телефонен разговор с премиера на Италия Паоло Джентилони

05.02.2017 | 12:39 Редактор: Мария Аладжова
Доналд Тръмп ще участва в срещата на върха на Г 7 в Италия

Украинският президент Петро Порошенко е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп. Двете страни са обсъдили ситуацията в Украйна и са отбелязали, че огънят в Донбас трябва да бъде прекратен, съобщават от пресслужбата на Порошенко.

"Особено внимание беше отделено на справянето със ситуацията в Донбас и достигането на мира по дипломатически път. Двете страни са изразили дълбока обезпокоеност, заради ексалацията на напрежението и влошената хуманитарна ситуация, най-вече в района на Авдеевка. Лидерите на страните обтелязаха необходимостта от режим на пълно спиране на огъня", се посочва в изявлението, публикувано на сайта на украинския президент.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп е разговарял по телефона и с италианския премиер Паоло Джентилони. Двамата са обсъдили укрепването на двустранното сътрудничество в областта на сигурността и контратероризма, предаде ДПА. 

Тръмп е потвърдил ангажимента на Съединените щати към НАТО и е подчертал необходимостта от съюзниците от Алианса да споделят финансовото бреме на разходите за отбрана, се казва в съобщението на Белия дом. Двамата обсъдили още ситуацията в Либия, мигрантския приток към Европа и предстоящата през май среща на върха на Г 7 в Таормина, Италия, в която Тръмп е приел да участва.