Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ

Той получи гласовете на 56 сенатори

02.02.2017 | 14:20 Редактор: Мария Аладжова
Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ

Петролният магнат Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ. Номинацията предизвика остри критики, заради близките връзки на Тилърсън с Русия.

Кандидатурата на бившия шеф на Ексън Мобайл получи подкрепата на Сената – 56 сенатори, сред които четирима демократи гласуваха „За“, а 43-ма бяха против.

"Получих и огромен брой великолепни писма с насърчителни думи от хора от цялата страна, които не познавам. Така, както служа на този президент, аз служа и на техния интерес и ще представлявам интересите на целия американски народ винаги и по всяко време. Благодаря Ви, г-н президент за тази изключителна възможност", заяви Тилърсън при полагане на клетвата за встъпване в длъжност.

А първите думи на Тръмп към Тилърсън бяха: "Време е да бъде сложен фокус върху външните работи, за да отправим свеж поглед към света около нас и да търсим нови решения, базирани върху древните истини. Вярвам, че можем да постигнем мир и стабилност в тези изключително трудни времена. Нека Бог Ви благослови в това пътуване и Бог да благослови нашата много много специална и велика страна!". 

Още при първите сигнали, че Тилърсън е фаворит за поста, демократите изразиха опасенията си, заради някогашните му връзки с Русия на Владимир Путин. Според тях това е ясен знак, че той ще подкрепи падането на санкциите срещу Москва.

Наскоро обаче Тилърсън ги опроверга, като заяви, че ограниченията остават в сила, поне за момента. 

Вижте: