Кой е Антонио Таяни?

Новият председател на ЕП

18.01.2017 | 18:30 Редактор: Мария Аладжова
Кой е Антонио Таяни?

Антонио Таяни от Европейската народна партия е новият председател на ЕП. Той бе избран късно снощи след гласуване в четири тура в Страсбург.

Днес евродепутатите ще изберат и 14 заместник-председатели на институцията. 

Италианецът водеше пред останалите пет кандидати през всичките етапи на гласуването. В последния четвърти тур, когато останаха само той и сънародникът му Джани Питела от групата на Социалистите и демократите, Таяни получи 351 гласа, достатъчни му да спечели надпреварата. СНХ Антонио Таяни избран за председател на Европейския парламент

"Благодаря на председателя Мартин Шулц. Бях негов пръв вицепрезидент и мисля, че винаги съм бил лоялен към него, както и той към мен. Искам да му благодаря за работата, която свърши", заяви новият председател след обявяването на резултатите от гласуването. 

Ключова роля за победата му изигра подкрепата, която получи от либералите от АЛДЕ. Техният кандидат и лидер Ги Верхофстад се отказа и те пренасочиха гласовете си за Таяни, за да спрат популистите в ЕС. Италианецът получи и подкрепата от британски и полски евроскептици.

Антонио Таяни ще заема председателския пост в продължение на две години и половина. Завършил е юридическия факултет на университета "Ла Сапиенца" в Рим, а след това е бил журналист.

Таяни става европейски депутат, след като е избран с листите на "Напред, Италия“ на Силвио Берлускони. Известен е с близките си отношение с Берлускони и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Преди гласуването обеща основните приоритети да бъдат решаването на проблемите с миграцията и безработицата.