Сблъсъци с полиция по време на масовите протести в Мексико

Четирима души загинаха, десетки са ранените

06.01.2017 | 13:39 Редактор: Луиза Божинова
Сблъсъци с полиция по време на масовите протести в Мексико

Сблъсъци с полицията и мародерства последваха масовите протести в Мексико заради повишаването на цената на бензина. Четирима души, сред които един полицай загинаха, десетки са ранените, а 700 души бяха задържани за участие в безредиците.

Протестите срещу високата цена на горивото, започнали като мирни демонстрации, прераснаха в блокади на пътища и мародерства. Магазините в почти цялата страна затвориха, тъй като липсата на гориво доведе до намаляване на доставките на храни.

 Това допълнително разгневи хората и близо 300 магазина бяха разбити и ограбени. 

"Всичко това е по вина на правителството. Именно затова ние гражданите трябва да продължим с демонстрациите", казва Фарина Кано от протестиращите. 

"Ще бъде добре за правителството просто да се хване на работа и да съживи икономиката. Това безобразие не може да продължава", настоя протестиращия Мигел Анхел Сандовал. 

Поскъпването на горивото с 20 процента влезе в сила в началото на тази година. То е резултат на либерализирането на енергийния сектор от правителството. 

От края на декември в Мексико има недостиг на бензин и пред бензиностанциите се извиват дълги опашки. От националната петролна компания "Пемекс" съобщиха, че не са в състояние да осигурят необходимите количества гориво заради проблеми с недостиг на рафинирането на нефт и гориво, причинени от кражба.