Експлозии в Мексико отнеха живота на най-малко 31 души

72-ма са ранени след взривовете в най-големия пазар за фойерверки

21.12.2016 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Експлозии в Мексико отнеха живота на най-малко 31 души

Най-малко 31 души загинаха, а други 72 бяха ранени при серията мощни експлозии, които разтърсиха най-големия пазар за фойерверки в Мексико. Инцидентът стана на пазара на открито "Сан Паблито" в град Тултепек, разположен на около 40 км северно от столицата Мексико сити.

Все още не е ясно какво е довело до възпламеняването на фойерверките. Видеа от трагедията показват огромен стълб пушек, издигащ се над пазара, който на практика е изцяло разрушен. 

Спасителни екипи на мястото на трагедията претърсват обгорелите останки от щандовете с пиротехника за затрупани тела, тъй като според непотвърдени данни малко преди взрива на пазара е имало около 2 хиляди души. 

"Бяхме наблизо, когато чухме силен тътен. Шумът бе толкова оглушителен, че имахме чувството че ударната вълна ще ни отнесе. Не бях виждал подобно нещо. Настъпи паника, когато от небето започнаха да валят парчета от фойерверките", разказва Федерико Хуарес.

В Тултепек са разположени най-големите производители на пиротехника в Мексико. Пазарът е популярна дестинация за купуване на фойерверки за коледните празници. Последните големи инциденти там бяха през 2005 г. и 2006 г.