Атентаторът от Истанбул бил от Kиргизстан

Снимката му беше показана по турската държавна телевизия

03.01.2017 | 13:14 Редактор: Мария Аладжова
Атентаторът от Истанбул бил от Kиргизстан

Атентаторът от Истанбул вероятно е киргизстанец. Снимката му беше показана по турската държавна телевизия, но автентичността засега не е потвърдена. Тази нощ в жилище в града е била проведена специална акция с участието на хеликоптер. Тя обаче не е довела до ареста на извършителя.

Съобщава се и името на нападателя - Яхия Машрапов, 28-годишен. Арестуваните в хода на разследването вече са 12. Според турски медии сред тях са съпругата и двете деца на заподозрения. Днес полицията разпространи негово селфи видео. Вижда се мъж, който обикаля площад "Таксим", без да каже и дума. Не се знае обаче кога или защо са записани кадрите.

Два дни след атентата заведенията в квартала са празни.

"Хората се страхуват да излязат навън и бизнесът ни страда катастрофално. Преди имахме по 150-200 клиенти на ден, а сега броят им е спаднал с 50-60 процента", разказва Емре Аяв, която е управител на ресторант в Истанбул.

Пред дискотека "Рейна", където се в новогодишната нощ бе извършено нападението, беше издигнат транспарант с надпис „Няма да се откажем от своето бъдеще“. А местните още преживяват случилото се.

"Щом чух за престрелката, се обадих на моя приятел Селчук, който работи в клуба от 15 години. Той ми каза, че ситуацията е лоша, че чува изстрели от всички посоки. Не успях да се добера до мястото веднага, защото полицията беше отцепила района, но разбрах, че става клане", разказва Мустафа Атесчи, жител на Истанбул.

Една от жертвите остава неидентифицирана. А трима ранени все още са в критично състояние. Късно вчера тримата ливански граждани, загинали в атентата, бяха откарани у дома. Със същия самолет се прибраха и част от ранените заедно със свои близки.