Сирийските сили прекратиха евакуацията на Алепо

Обвиниха бунтовниците, че са нарушили примирието

16.12.2016 | 18:00 Редактор: Жанета Нейкова
Сирийските сили прекратиха евакуацията на Алепо

Сирийските сили прекратиха временно евакуацията на жителите в Алепо и обвиниха бунтовниците, че са нарушили условията на споразумението.

Според правителствени източници бунтовниците са се опитали да прекарат оръжие и пленници, скрити в линейките с ранени. Също така те блокирали извеждането на цивилни от два града, подкрепящи режима на Башар Асад. Тяхната евакуация беше поставена  като условие за спиране на огъня в Алепо.

Отделно, конвой от автобуси, напускащ града, е бил обстрелван. И двете страни в конфликта се обвиняват една друга.  

Междувременно руският президент Владимир Путин не можа да коментира последните развития в Сирия. Той обаче предложи решение за постигане на споразумение, което обяви в Токио, където е на държавно посещение: 

"Следващата стъпка е постигане на споразумение за прекратяване на огъня над цялата сирийска територия. За целта, с президента Ердоган ще предложим на двете страни в конфликта - ние на сирийското правителство, а турският държавен глава - на представители на сирийската опозиция - да продължим мирните преговори  на ново място. За домакин може да послужи казахстанската столица Астана."