Източно Алепо остана без болници

Районът е подложен на смъртоносни бомбардировки от правителствените сили

21.11.2016 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Източно Алепо остана без болници

Без нито една болница е останала източната част на сирийския град Алепо, алармира Световната здравна организация. Така 250 хил. жители, блокирани в града, нямат достъп до медицински услуги, след като болничните заведения бяха подложени на серия нападения през последната седмица.

Източната част на Алепо е контролирана от бунтовниците и е подложена на смъртоносни бомбардировки от правителствените сили. Само в петък при въздушни удари бяха поразени четири болници, което на практика доведе до спиране на работата на всички здравни заведения.

"Болницата и районът около нея са бомбардирани непрекъснато. Ситуацията е особено тежка. Тук има деца и жени. Има и тежко ранени, прехвърлени от други разрушени от въздушните удари болници. Ние сме последната възможност за пострадалите. А сега и нашата болница е разрушена. Не знаем какво да правим с пациентите, които са подложени на допълнителен стрес", споделя Ахмед. 

Междувременно специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура предупреди властите в Дамаск, че трябва да предприемат хуманитарни инициативи за подпомагане на пострадалите в района на Алепо. Той припомни "международното възмущение" от бомбардировките и потвърди отказа на властите в Сирия да признаят "автономно управление" на бунтовниците в Източно Алепо, което беше едно от неговите предложения.