Ожесточени въздушни удари в Алепо: Няма нито една незасегната болница

Най-малко 60 цивилни са убити

20.11.2016 | 11:56 Редактор: Ирина Георгиева
Ожесточени въздушни удари в Алепо: Няма нито една незасегната болница

Най-малко 60 цивилни са убити при най-ожесточените въздушни удари в Алепо от две години насам. Истински дъжд от ракети се изсипва над контролираните от бунтовниците източни части на града. Силите на сирийския режим възобновиха бомбардировките във вторник, а вчера започнаха и наземни атаки.

Болниците са спрели да работят, а член на спасителната групировка "Белите каски" определи ударите като безпрецедентни.

Счупени легла, падащи стени и пусти стаи - това е останало от една от бомбардираните болници в източния квартал Аш Шаар. СЗО алармира, че вече нито едно лечебно заведение в контролираните от бунтовниците райони на града не работи на пълен капацитет. 

"Интензивното отделение беше ударено, а то е пълно с пациенти особено след като ни докараха хора от други болници, които бяха бомбардирани вчера вечерта и тази сутрин. Сега трябва да преместим пациентите, но не знаем къде, защото не знаем дали има друга болница, която работи", разказват лекарите.

Според Сирийската обсерватория за човешките права в обсадените части на Алепо все още има функциониращи болници. Проблемът е обаче, че жителите се страхуват да отидат там и изобщо да излязат на улицата заради неспирния обстрел.

"Вследствие на въздушния удар преместихме пациентите от стаите, гледащи към улицата, в коридора. Заради страшния удар операционната излезе от строя и бяхме принудени да спрем операциите", споделят лекарите.

Според обсадените в болницата не само страдат от ударите по други цели, а са директно обстрелвани. Досега лекарите в Алепо успяваха да възстановят импровизираните здравни заведения, днес обаче липсата на медикаменти и други средства е отчайваща, сигнализират хуманитарни организации.