Америка е разделена, масови протести срещу Тръмп

Стотици излязоха по улиците на десетки градове, изгориха чучело на новия президент

10.11.2016 | 13:11 Редактор: Тодор Петров
Америка е разделена, масови протести срещу Тръмп

Америка е разделена след избора на Доналд Тръмп за 45-ия президент на страната. Масови протести срещу Тръмп белязаха тази нощ в Съединените щати. Демонстранти излязоха по улиците на няколко големи американски града и скандираха "Това не е моят президент" – фраза, превърнала се в популярен хаштаг в Twitter. 

Стигна се до блокиране на пътища, палене на чучело на Тръмп и подпалени контейнери за смет. Десетки хиляди протестираха срещу новоизбрания държавен глава в Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон.

В Ню Йорк хиляди се събраха пред "Тръмп тауър", където е бизнес централата на новоизбрания президент. 

"Въпреки че сме наясно, че не можем да променим нищо, все още не можем да приемем, че това се случва. Искаме да им покажем, че ни е омръзнало от това положение на нещата. Страхотно е, че тук има толкова много хора, които са заедно и мислят по този начин", споделя Брандън.

"Според мен Тръмп е образ на система, която е сведена до виртуална реалност, в която ние сме залъгвани с фалшиви обещания. Не може да продължава така. Това е нещо, което трябва да се промени", коментира Лайла.  
Във Вашингтон група от над 100 души скандираше "Любов, а не омраза", в шествие на две преки от Белия дом. В Лос Анджелис студенти от Калифорнийския университет излязоха на улицата и изгориха чучело на новия държавен глава. Видео от протестната им акция се появи в социалните мрежи. 

Протестни акции се проведоха и в градовете Санта Барбара, Сан Диего и Оукланд, където хората разбиха прозорците на редакцията на местния вестник, палиха гуми и предизвикаха пожар на жп гара. Голяма част от жителите на щата Калифорния дадоха своя глас за съперника на Тръмп – кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън. 

Протестиращи, които скандираха "Ето как изглежда демокрацията", демонстрираха и в Чикаго. В Сиатъл хората скандираха "Солидарност!" и "Станете и отвърнете на удара". Полицията съобщи за петима пострадали при стрелба в близост до митинга срещу Тръмп. Инцидентът възникнал след улична свада и няма нищо общо с протестите срещу новия президент на САЩ, уточниха от полицията. 

Вижте повече във видеото: