България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестният вот и лошата слава на Клинтън направиха Тръмп президент

Зад това мнение се обединиха американците Кен Лефковиц и Лоръл Змолек-Смит в студиото на Bulgaria ON AIR

10.11.2016 | 08:29 Редактор: Тодор Петров
Протестният вот и лошата слава на Клинтън направиха Тръмп президент

Много висок процент от гласувалите за Доналд Тръмп заявиха, че нямат доверие в него, но гласуват като протестен вот. Хилари Клинтън не инспирира избирателите. Особено се притеснявам от заявките на Тръмп за сближаване с Русия. Боя се от цената на това. Изведнъж бяхме превзети от чуждо влияние. 

Това каза в "България сутрин" американският бизнесмен Кен Лефковиц, който от години живее у нас. 

Той очаква рязък завой в политиката на САЩ и е притеснен от липсата на ограничения на консерватизма. "Нашата система е изградена от взаимни ограничения. Изведнъж те са разчупени. Скоро ще се назначи съдия на върховния съд, който ще наклони везните към консерватизма", предупреди гостът на Bulgaria ON AIR.

Преподавателят по английски език Лоръл Змолек-Смит се съгласи с думите на Лефковиц, че това е протестен вот. Тя призна, че все още не може да се съвземе от случилото се в последните 24 часа. 

"Повечето ми приятели са много разтревожени. Не става дума само за несъгласие по политически въпроси, а за законите, които ни защитават. Сериозен проблем е поляризацията в обществото и това, че всяка една от страните чувства, че другата не може да я представлява", каза тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Лоръл е на мнение, че хората не харесват Хилари Клинтън, въпреки че самата тя я подкрепя. Тя припомни, че Клинтън отдавна е в политиката и от доста време е подложена на атаки. 

"Тази комбинация прави невъзможно за хората да повярват, че не е правила и няма отново да прави грешки", обясни гостът на телевизията.

Кен Лефковиц е категоричен, че трудно може да се вярва в думите на Тръмп, защото той е популист. "Да отмени изведнъж голяма социална програма ми се струва невероятно", посочи бизнесменът, коментирайки здравната реформа. 

"Напрежение ще има, но едва ли ще се стигне до гражданска война", каза още Лефковиц.