Президентските избори у нас получиха широк отзвук в световните медии

Ройтерс отбелязва, че гласуването е важно за политическата стабилност в България

06.11.2016 | 18:05 Редактор: Луиза Божинова
Президентските избори у нас получиха широк отзвук в световните медии

Президентските избори в България получиха широк отзвук в световните медии. Редица западни информационни агенции определиха вота за петия държавен глава на страната ни като поредния съдбовен избор на страната между Изтока и Запада.

Изборите са много оспорвани и могат да доведат до политическа нестабилност в черноморската държава, както и да я тласнат по-близко към Русия, посочва Ройтерс. Британската агенция отбелязва, че гласуването е важно за политическата стабилност у нас. 

Ройтерс напомня заявката на премиера Бойко Борисов, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не спечели, той ще подаде оставка. 

Според проучванията Цачева най-вероятно ще спечели балотажа в оспорвана битка с Румен Радев, кандидатът на БСП, който иска да сложи край на санкциите на ЕС срещу Москва. Наблюдатели отбелязват, че ако Цачева изгуби от Радев, социалистите и другите опозиционни партии може да се опитат да свалят от власт правителството на ГЕРБ и да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Това би довело до месеци на политическа нестабилност и допълнително забавяне на реформите. 

Агенция Блумбърг посочва, че съдбата на правителството виси на косъм докато българите гласуват за президент. 

Според Агенция Франс прес изборите на 6 ноември са ключов тест за Борисов. Според френската информационна агенция, ако кандидатът, който премиерът подкрепя не успее да спечели вота за висшия държавен пост, то Борисов може да свика предсрочни парламентарни избори в страната. 

Ще направи ли България избора между Изтока и Запада? Нов държавен глава днес се избира в България. Западните медии побързаха да обявят, че България с вота прави поредния си избор между Запада и Изтока. Но така ли е всъщност?. Тези въпроси задава руското издание "Росийская газета". 

Кандидатите са 21, но основната борба ще е между двама от тях – председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представляваща партията ГЕРБ, и кандидатът на БСП Румен Радев. Според експертите, двамата кандидати имат примерно еднакви шансове. Това обаче не предизвика сериозно нажежаване на политическите страсти в България. Предимно защото държавният глава в страната има по-скоро представителни функции. Реалният държавен глава в България си остава премиера. Въпреки това, западните медии уверяват, че в неделя България отново ще направи избора между Изтока и Запада, пише руското издание.