Активност към 17:30 часа: 44,83% за президент, за референдума – 39,15%

Актуалните данни предостави председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред Bulgaria ON AIR

06.11.2016 | 18:47 Редактор: Тодор Петров
Активност към 17:30 часа: 44,83% за президент, за референдума – 39,15%

Избирателната активност към 17:30 часа е 44,83% за президентските избори (гласували 3 063 732 избиратели), а референдума 39,15 % или 2 675 768 избиратели, каза пред репортер на Bulgaria ON AIR председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя добави, че в значителната си част подадените сигнали за нередности са свързани с дейността на секционните избирателни комисии и упражняването на глас от избрателите, предоставянето на бюлетините, както и на плика за референдум, подреждането на избирателите да гласуват в кабини за избори и национален референдум. 

"Чрез съобщения от ЦИК към секционните комисии са отправени съотвените указания. Надяваме се тези случаи да не са много", посочи председателят на ЦИК.

Камелия Нейкова коментира и напрежението покрай изборите в Турция.

"По обяд ЦИК изпрати писмо до всички комисии в Турция да не се говори на език, различен от български в изборните помещения. За декларациите, че избирателите няма да гласуват на друго място - могат да се попълват само от самия избирател. Да не се възпрепятства изборният процес от застъпници и да се отразят всички опити да се влияе върху вота на избирателите", заяви тя.

Председателят на ЦИК отказа преди 20 часа да се ангажира с мнение дали изборният ден е протекъл нормално.

С досегашните 40% подкрепа – референдумът отива в ръцете на депутатите, защото минава 20-те процента подкрепа, както е записано в Конституцията.

За да бъде валиден референдумът, т.е. той да има юридическа стойност и решението от него да влезе в сила окончателно, то той трябва да отговаря на две условия: Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци, и отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен.

В основния закон на страната е записано, че референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване, трябва да одобри или отхвърли дадено предложение.

Може да бъде национален или местен, задължителен или факултативен, императивен или консултативен, частичен, вариантен. След демократичните промени у нас са проведени 3 национални допитвания.