ЦИК: На всички сигнали, свързани с вота в Турция, е обърнато внимание

Активността на изборите към момента е по-висока дори от парламентарните избори през 2014 г., заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов

06.11.2016 | 16:25 Редактор: Ирина Георгиева
ЦИК: На всички сигнали, свързани с вота в Турция, е обърнато внимание

Няма такова решение на ЦИК за прекратяване на вота в Турция, тоест няма преценка, че има необходимост от такова решение. Това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов за Bulgaria ON AIR.

"На всички сигнали, свързани с вота в Турция, е обърнато внимание. Направена е връзка с СИК, МВнР и са взети всички мерки, за да се отстранят проблемите там", добави той.

Запитан за какво нарушение точно става въпрос, Томов отговор: "За опити да се влияе върху вота на избирателите от лица, които помагат за попълване на декларациите за използване на език, различен от българския в избирателните секции."

По думите му зад граница активността е висока и потвърди, че има опашки - във Великобритания, Италия, Белгия, Германия.

Най-честите нарушения, регистрирани в ЦИК, са за правата на избирателите в СИК - над 50 на сто, отчете Томов. Той обясни, че ако бюлетина за Националния референдум попадне в урната за президент и вицепрезидент или обратното, то тя ще бъде зачетена за действителна.

Активността на изборите към момента е по-висока дори от парламентарните избори през 2014 г., заяви Томов и поясни, че по традиция тази на президентския вот винаги е била по-ниска, а и при условие, че парламентарният започва с един час по-рано

Рано е да се прецени дали ще има удължаване на изборния ден, посочи Томов.