fallback

Ликвидираха изцяло Джунглата край Кале

Разполагат жандармеристи, за да предотвратят ново изграждане на лагера

31.10.2016 | 14:30 Автор: Тодор Петров

Със събарянето на последната незаконна постройка приключи операцията по ликвидирането на мигрантския лагер Джунглата край Кале. Френските власти миналия понеделник започнаха разселването на около 6 хиляди бежанци, които живееха в мизерни условия край пристанищния град.

В покрайнините на Кале все още се виждат тлеещи останки от умишлено запалените от мигрантите жилища. Според властите в града разрушаването на Джунглата е донесло известно облекчение на местния бизнес, който пострада тежко през последните месеци. 

Заради опасения, че част от изселените мигранти може да се върнат и да изградят лагера отново, на място ще бъдат разположени патрулиращи екипи на жандармерията. 

"Това е отправната ми точка при завръщането у дома във Великобритания. Когато минавах от тук през нощта бях особено предпазлив. Беше ме страх. Имаше толкова много хора, отчаяно опитващи се да пресекат границата. Сега всичко това е минало и се чувствам в безопасност", каза Тим О'Махони. 

Джунглата стана символ на мигрантската криза в Европа. Много от бежанците идват от Афганистан, Сирия, Еритрея и Судан с цел да стигнат до Великобритания, която затегна мерките за сигурност и отказа да ги приеме. Париж даде възможност на мигрантите, решили доброволно да напуснат Джунглата да подадат молби за убежище във Франция. В противен случай ще трябва да бъдат депортирани.

 

fallback
Още от Свят
fallback