Световните медии коментират представянето на Кристалина Георгиева в ООН

Британският вестник "Гардиън" пише, че българката е получила тежък удар върху амбициите си за поста генерален секретар

06.10.2016 | 13:20 Редактор: Луиза Божинова
Световните медии коментират представянето на Кристалина Георгиева в ООН

Скандал с българската кандидатура за нов генерален секретар на ООН. След снощното гласуване Ирина Бокова е на второ място, а Кристалина Георгиева - на девето.

Фаворит остава Антониу Гутериш. 

Официално новият генерален секретар на ООН ще стане ясен днес на последното, решаващо гласуване, което е в 17 часа българско време. 

Световните медии с широк отзвук на представянето на българките Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Първата получи 7 подкрепящи гласа и 2, които и налагат вето. Това дава реални шансове на Ирина Бокова да се превърне в заместник на Антонио Гутереш. 

Георгиева пък завърши на предпоследно място с 5 подкрепящи гласа и отново като Бокова 2, които и налагат вето. 

Коментарите за представянето на Кристалина Георгиева във вчерашното гласуване на Съвета за сигурност на ООН бяха особено критични. 

Британският вестник "Гардиън" пише, че българката е получила тежък удар върху амбициите си за поста генерален секретар. 

Кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, издигната миналата седмица от българското правителство, можеше да промени нещата в битката за поста генерален секретар на ООН. Тя обаче не беше убедителна. Това написа "Франс прес" няколко часа след тайното гласуване. 

Журналисти и политици отбелязват, че за пореден път няма да има нито жена, нито представител на Източна Европа на позицията. Самата Кристалина Георгиева написа в профила си във Facebook: "За мен беше чест да участвам в надпреварата за генерален секретар на ООН. Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха. За съжаление очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира. Антонио Гутереш, дългогодишен приятел и колега, е безспорен победител в надпреварата. Желая му успех с многото предизвикателства, които му предстоят начело на ООН."