Русия няма да блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН

Това потвърди зам.-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов

04.10.2016 | 12:30 Редактор: Мария Аладжова
Русия няма да блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН

Русия няма да блокира кандидатурата на българката Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН.

Това е заявил руският външен министър Серегей Лавров след проведени консултации. Информацията беше потвърдена от заместникът му Генадий Гатилов.

По думите му Русия няма да пречи на нито един от кандидатите. Сергей Лавров е провел разговори с Кристалина Георгиева на неотдавнашното Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Гатилов добави, че е суверенно право на България да направи замяната на своята кандидатура за поста на генерален секретар на ООН.

Междувременно и Латвия и Полша изразиха подкрепата си за кандидатурата на Кристалина Георгиева. Според латвийския премиер тя демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на организацията.

Генералният секретар на ООН трябва да предотвратява световните рискове, а ние да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени. Това заяви Кристалина Георгиева на изслушването си пред Общото събрание на ООН вчера. Пред дипломати от 193 държави тя изложи концепцията си за бъдещето на организацията и над два часа отговаря на въпроси.

Георгиева очерта основните теми от дневния ред на ООН – климатичните промени, финансирането в полза на развитието, военни конфликти, хуманитарната помощ.

Междувременно се появиха и първите коментари след изслушването на Кристалина Георгиева вчера. Русия би искала следващият генерален секретар на организацията да е жена от Източна Европа. САЩ направиха лаконичен коментар, а Латвия и Полша обявиха незабавна подкрепа. 

Постоянният представител на Русия в организацията Виталий Чуркин заяви, че страната му иска следващият генерален секретар да е жена и да е от Източна Европа. Официалният български кандидат говори повече от 2 часа и половина пред Общото събрание на ООН.

Кристалина Георгиева заяви, че генералният секретар на организацията трябва да предотвратява световните рискове. По отношение на миграцията тя наблегна на факта, че усилията трябва да се насочат към това хората да не напускат страните си. Не пропусна и да коментира и възможността да стане първата жена – генерален секретар на световната организация, и обеща да удвои броя на жените на високи позиции, както е направила по време на работата си в Европейския съюз.