Кристалина Георгиева печели все повече привърженици за надпреварата

Унгарският министър-председател изрази "щедра“ подкрепа за кандидатурата й

05.10.2016 | 17:19
Кристалина Георгиева печели все повече привърженици за надпреварата

Усилията на германския канцлер Ангела Меркел и сенчести елементи от Източна Европа за дискредитиране на Ирина Бокова, директор на ЮНЕСКО, доведоха до издигането на кандидатурата на любимката на крайнодесните европейци на нейно място – Кристалина Георгиева, коментира американският вестник The Huffington Post.

Вицепредседателят на Европейската комисия ще участва в надпреварата за поста на генерален секретар на ООН в последния момент, и първото й изслушване пред Общото събрание беше в понеделник. 

В сряда се очаква да се изкажат държавите-членки на Съвета за сигурност на международната организация, но проблемите на Кристалина Георгиева далеч не свършват с тях.

Притесненията около номинацията на Георгиева имат и други измерения. Много страни от ООН бяха изненадани от това, че крайнодесният лидер на Унгария, Виктор Орбан, се очерта като най-гласовития й привърженик в надпреварата за избирането на наследник на Бан Ки-мун. В рамките на визита в България миналия месец, унгарският министър-председател изрази "щедра“ подкрепа за кандидатурата на Кристалина. 

Симпатиите на Орбан към българския кандидат предизвикаха сериозна загриженост в арабските и мюсюлмански страни от ООН, които се притесняват от нарастващата ислямофобия и расизъм в Европа, подхранена до някаква степен и от самия премиер на Унгария.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Цанко_Фердинандов
преди 7 години
Тя ще е новият генерален секретар на ООН! Сигнализирай за неуместен коментар