Кристалина Георгиева изложи концепцията си за бъдещето на ООН

Организацията трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства, заяви тя пред дипломати от 193 държави

03.10.2016 | 21:53 Редактор: Луиза Божинова
Кристалина Георгиева изложи концепцията си за бъдещето на ООН

Генералният секретар на ООН трябва да предотвратява световните рискове, а ние можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени. Това заяви Кристалина Георгиева на днешното си изслушване пред общото събрание на ООН.

Пред дипломати от 193 държави тя изложи концепцията си за бъдещето на организацията. Над два часа отговаря на въпроси.

"Много съм благодарна за възможността да се представя като кандидат за генерален секретар на ООН. Признавам, че влязох късно в този изключително важен процес. Искаше ми се да е по-рано. Обещавам открито да се представя пред вас, така че вие да направите информиран избор за моята кандидатура", заяви Георгиева.

Тя подчерта още, че ООН трябва да се адаптира към съвременните предизвикателства. Също така, че да поддържа мира и стабилността е призванието на световната организация.

Георгиева очерта основните теми от дневния ред на ООН - климатичните промени, финансирането в полза на развитието, военните конфликти и хуманитарната помощ.

"ООН и нейният генерален секретар имат критичната отговорност да помогнат за регулирането на тези рискове и да спомогнат за промяна. ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация. Тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е", каза още Георгиева.

По темата миграция тя наблегна на факта, че усилията трябва да се насочат към това хората да не напускат страните си. На въпрос какво ще направи, за да остане независима от влиянието на отделните страни-членки, Георгиева заяви, че има голям опит със ситуации, в които й е оказван натиск.

Изслушването идва два дни преди първото гласуване с цветни бюлетини в Съвета за сигурност. От вота ще стане ясно дали някоя от постоянните страни-членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Междувременно стана ясно, че нито Русия, нито САЩ няма да отхвърлят кандидатурите на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. От руското външно министерство обявиха, че Сергей Лавров вече е разговарял с тях.

Латвия и Полша пък изразиха подкрепата си за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Според латвийския премиер Георгиева демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на организацията.