Словакия и Чехия са предложили "гъвкава солидарност“ за бежанците

Те са съгласни да приемат избрани от тях мигранти, а за останалите ще пратят персонал и пари в Гърция и Италия

22.09.2016 | 18:25 Редактор: Мария Аладжова
Словакия и Чехия са предложили

Европейският съюз трябва да се вслуша повече в източноевропейските си членки за решаване на бежанската криза. Това каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц относно предложенията, които бяха направени от Вишеградската четворка по време на срещата на върха в Братислава.

Полша, Унгария, Чехия и Словакия категорично отказаха да се съобразят с решенията, взети в Европейския съвет миналата година, според които бежанците от страни като Гърция и Италия трябва да се разпределят на квотен принцип из всички страни членки.

На срещата в Братислава Чехия и Словакия са предложили да поемат избрани от тях бежанци, а за оставащите в бежанските лагери в Гърция и Италия да пратят персонал и пари. 

"За мен е разумно, когато има предложения, те да бъдат обсъждани. Важно е да имаме диалог, не можем да продължаваме както досега само с конфронтации", заяви Шулц.

Словакия и Чехия са нарекли предложението си "гъвкава солидарност“, цитира БНР.

По думите му разпределянето на бежанци в ЕС се бави не само заради опозицията на Източна Европа, но и заради липсата на готовност за това от страна на много западни членки, както и бавните процедури. 

Досега са разпределени само 5000 бежанци и ако този процес продължи със същото темпо, за довършването му ще са нужни 30 години. Шулц заяви, че с Египет трябва да се сключи същото споразумение, каквото беше сключено и с Турция. Египетските власти трябва да пресекат трафика на хора и да приемат обратно бежанци. В замяна страната би могла да получи кредити от МВФ, от които се нуждае спешно.