Обвинения между Русия и САЩ за атакувания конвой в Сирия

Сирийската опозиция смята за отговорни правителствените сили или руските военни

21.09.2016 | 13:40 Редактор: Тодор Петров
Обвинения между Русия и САЩ за атакувания конвой в Сирия

Руски и сирийски самолети не са извършвали въздушни удари по хуманитарен конвой на ООН в близост до Алепо. Това заяви говорител на руското военно министерство. Вчера край Алепо беше бомбардиран хуманитарен конвой, пътуващ към контролираните от опозицията райони около града, а няколко доброволци загинаха.

Според сирийските опозиционни активисти, въздушната атака е дело на правителствените сили или на руските военни. Руското военно министерство отрича да са обстрелвали конвоя. По техни данни маршрутът на камионите е преминал през контролирани от бунтовници територии и руските военни са следили придвижването му с безпилотни самолети до достигането на крайната цел. 

Според Кремъл, вероятната причина за инцидента е пожар. От Белия дом обаче заявиха, че конвоят несъмнено е станал обект на въздушна атака и обвиниха за това сирийската правителствена армия, която нанасяла удари "безразборно", включително по хуманитарни обекти. 

"От събраната до момента информация за нас стана ясно, че конвоят е бил обстрелван при въздушна атака. Отговорност за нападението могат да носят или сирийските правителствени сили, или руските военни. При всички случаи обаче държим отговорни за атаката руските власти, които не успяха да спазят обещанието си за примирие в района, с цел доставката на хуманитарни помощи", заяви Бен Родес, съветник по националната сигурност на САЩ.

Докато Вашингтон и Москва взаимно си разменят обвинения за нарушаването на примирието в Сирия ООН преустанови движението на всички хуманитарни конвои в страната. Междувременно първите дипломати на САЩ и Русия - Джон Кери и Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Дамаск. Двамата са провели телефонен разговор по американска инициатива, съобщиха от Кремъл. 

По думите на Лавров, американските власти трябва да участват в наблюдението на примирието в Сирия, а документите трябва да бъдат оповестени, за да не се стига до спекулации. Според Москва, той е обърнал внимание, че много нелегални групировки са отказали да спазват "режима на тишина".