Нови бомбардировки в Сирия въпреки споразумението между САЩ и Русия

Най-малко 82 души бяха убити в Сирия при въздушни удари срещу контролирани от опозицията райони

11.09.2016 | 09:14 Редактор: Ирина Георгиева
Нови бомбардировки в Сирия въпреки споразумението между САЩ и Русия

Десетки жертви на правителствени бомбардировки в Сирия. Насилието се разрази с нова сила след новината за приемане на мирен план, който да влезе в сила от понеделник.

Засегнатите страни са съгласни с договореностите, но остават скептични относно изпълнението им.

Най-малко 82 души бяха убити в Сирия при въздушни удари срещу контролирани от опозицията райони. Бомбардировките бяха извършени часове след обявеното споразумение между САЩ и Русия за деескалиране на напрежението.

При въздушна атака срещу пазара в град Идлиб бяха убити най-малко 37 души, а при бомбардировки в провинция Алепо загиналите са най-малко 45 души.

Договореното между Вашингтон и Москва 10-дневно примирие трябва да започне на 12-ти септември. Планира се двете страни да нанесат координирани удари срещу джихадистките сили.

По-рано представители на сирийската опозиция изразиха съмнения, че постигнатото споразумение между Вашингтон и Москва по конфликта в Сирия наистина ще се изпълнява. Те се съмняват доколко Русия и режимът на Башар Асад ще спазват договореностите.

Специалният пратеник на САЩ за Сирия Майкъл Ратни заяви, че сътрудничеството с терористическата организация "Джебхат ан Нусра" ще доведе до "ужасни последствия" за сирийската опозиция. 

В писмо към въоръжената опозиция Ратни я призова да спазва постигнатото между Вашингтон и Москва споразумение. Той заяви, че то им дава правото на самоотбрана срещу нападения от страна на сирийската правителствена армия. 

Същевременно европейски и турски дипломати приветстваха споразумението. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер го определи като нов шанс за стотици хиляди сирийци, които се нуждаят от хуманитарна помощ.