САЩ и Русия с първи стъпки за постигане на мир в Сирия

Те приеха План за прекратяване на военните действия от понеделник

10.09.2016 | 10:02 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Twitter

САЩ и Русия направиха първата стъпка за постигането на мир в Сирия. Страните приеха План за прекратяване на военните действия от понеделник.

След повече от 12 часа преговори между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров стана ясно, че примирието ще влезе в сила от полунощ на 12 септември.

Според дипломатите, ако то се задържи 7 дни, американски и руски военни части се започнат атаки срещу екстремистите от групировките "Джабхат ан-Нусра" и "Ислямска държава".

"Ако това споразумение остане в сила, ще видим значително намаляване на проявите на насилие в Сирия, както хуманитарни доставки в Алепо или там, където са най-необходими. След период на отслабване на насилието САЩ и Русия ще предприемат общи стъпки, за да изолират и за да победят терористичните групировки, които добавиха неизмеримо много към страданията и нещастията на Сирия. Ще помогнем и за политически преход, което е единственият начин да постигнем край на тази война", посочи Джон Кери.

"Ние и САЩ се задължаваме да направим всичко, което зависи от нас, за да може всички заинтересовани страни да спазят договореностите, съдържащи се в нашите документи. Запознали сме сирийското ръководство с тези договорености и то е готово да ги изпълнява, така че ще направим всичко по силите си, въпреки че далеч не всичко зависи от нас", коментира и Лавров.

Руският външен министър добави, че съвместен разузнавателен център ще позволи отделянето на терористите и умерената опозиция в Сирия. По думите му и така ще бъдат организирани въздушни удари по терористите от руските и американските военновъздушни сили.

В пресконференцията в Женева участие взе и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура. който приветства резултатите от преговорите. Той увери, че организацията ще продължи с усилията си да доставя хуманитарна помощ на засегнатите от бойните действия райони.

Представителите на сирийската опозиция също се съгласиха с новия план за действие, след като по-рано заявиха, че няма да отстъпят от своите предложения.

Правителството от Дамаск все още не се е изказало по темата.