Германия настоява Гърция да си вземе обратно мигрантите

Брюксел планира да върне Атина към евронормите до края на годината

05.09.2016 | 22:45 Редактор: Тодор Петров
Германия настоява Гърция да си вземе обратно мигрантите

Германия оказва дипломатически натиск на Брюксел да разреши връщането на незаконни имигранти в Гърция от другите държави на ЕС. Прилагането на европейските правила, според които молбите на кандидатите за убежище се разглеждат в първата държава, през която те са влезли в Съюза, са временно спрени за Гърция, след като европейският съд установи, че условията, които им се предоставят не отговарят на европейските стандарти. 

От 2011 г. имигрантите, търсещи закрила, не се връщат в Гърция. Сега Германия иска да промени това и вътрешният министър на страната Томас де Мезиер прикани Гърция да бъде върната в системата.

Днес Европейската комисия съобщи, че ще се произнесе дали условията за бежанците в Гърция отговарят на евростандартите до края на месеца и че планира да върне Атина към евронормите до края на годината.

В същото време Брюксел отказа да се намеси в спора между Швеция и Унгария, къде да се върнат пристигналите в скандинавската държава.

Швеция иска да ги върне на Унгария, защото те са били регистрирани първо там, а Унгария настоява да бъдат изпратени на Гърция, тъй като са влезли през нейна територия в Европа. При голямата вълна миналото лято Гърция не регистрираше новопристигналите, а ги извозваше до македонската граница, откъдето те продължаваха към вътрешността на Европа.

Брюксел обяви, че е въпрос на принцип Гърция да започне да приема обратно незаконните имигранти, влезли през нейна територия, който не противоречи на процеса на презаселване от Гърция в Европа на бежанци по т. нар. квоти.