Турция: Северна Сирия е прочистена

4 терористични атаки срещу правителството

05.09.2016 | 15:05 Редактор: Ирина Георгиева
Турция: Северна Сирия е прочистена

Територията около сирийско-турската граница е почистена от терористите от групировката "Ислямска държава". Това обяви източник от турската армия, която започна мащабна офанзива срещу джихадистите в северна Сирия.

При атентати в няколко града в страната загинаха най-малко 30 души.

През последното денонощие подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са прочистили от джихадистите района между сирийските градове Азаз и Джараблус. Това на практика откъсва провъзгласения от "Ислямска държава" халифат от външния свят и прекъсва ключови линии за снабдяване на джихадистите с бойци, оръжия и муниции. 

"Ние сме в Северна Сирия, за да защитаваме нашата граница и нашите граждани. Прочистихме много голяма територия от джихадисти. Ще продължаваме да го правим!", заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

На този фон най-малко 4 експлозии разтърсиха контролирания от правителството части на Сирия. В градовете Тартус и Хомс, както и в провинциалните части на Дамаск.

Две едновременни експлозии са станали в района на мост в североизточния крайбрежен град Тартус. Кола-бомба е избухнала в Хомс.

От Сирийския център за правата на човека съобщават още, че експлозията е станала при контролно пропусквателния пункт и двама полицаи са били убити.