Започва гласуването за окончателната оставка на Дилма Русеф

Адвокатът на отстранения бразилски президент призова сенаторите да се съгласят с предложението й за предсрочни избори

31.08.2016 | 11:00 Редактор: Луиза Божинова
Започва гласуването за окончателната оставка на Дилма Русеф

Сенатът на Бразилия решава политическата съдба на временно отстранения от длъжност президента на Бразилия Дилма Русеф. Окончателното гласуване ще започне в 17 часа българско време. По неофициална информация две трети от бразилските сенатори или 54 души ще подкрепят оставката на Дилма.

Противниците на Русеф мотивират искането за отстраняването й с финансови нарушения, които тя извършила в първите месеци на втория си мандат. 

А какво мислят защитниците й?

"Всеки тук знае, че няма престъпление без основание. Този процес не е нищо повече от претекст. Повтарям, че доказателствата, използвани в съда са абсолютно неуместни. Дилма е нещо друго. Съдът обвинява невинен президент, а не тези, които са виновни за корупция", каза сенатор Линдберг Фариас. 

Поддръжници на отстранения бразилски президент Дилма Русеф заляха и улиците на Сао Пауло. Те блокираха движението по шест основни артерии, за да се обявят против делото по импийчмънт, което се води срещу нея. Напрежението ескалира, когато сред протестиращите избухна бомба. След инцидента военната полиция задържа четирима души, но протестът продължи с нова сила. 

Демонстрантите атакуваха органите на реда с палки и камъни. 

Междувременно адвокатът на Дилма Русеф призова сенаторите да се съгласят с предложението й за предсрочни избори. До няколко часа те трябва да гласуват дали Русеф да бъде окончателно отстранена от власт.