Френски съд решава за забраната на буркините по плажовете

"Няма връзка между атаките на "Ислямска държава" и облеклото", заяви образователният министър

26.08.2016 | 13:12 Редактор: Тодор Петров
Френски съд решава за забраната на буркините по плажовете

Съд във Франция ще определи дали забраната за носене на буркини по плажовете в страната е законна. До тези действия се стигна след нарастващото недоволство по отношение на забраната в обществото.

Строгите мерки за носенето на ислямските бански, покриващи цялото тяло, предизвикаха широк обществен отзвук във Франция. Министърът на образованието Нажат Вало-Белкасем, която е с марокански корени, заяви че забраната на ислямския тип плажно облекло създава възможности за расова дискриминация.

"Няма връзка между терористичните атаки на "Ислямска държава" и облеклото на жените на плажа. Това е нещо фундаментално и дава повод на хората, че има подобна връзка. Извинявайте, но за мен няма доказателство за такова нещо", коментира Нажат Вало-Белкасем.

От своя страна министърът на здравеопазването Марисол Турен изрази опасение, че забраната може да доведе до "заклеймяване, което да постави в опасност единството на страната". Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че буркините са политически знак за религиозна пропаганда, който символизира поробването на жената. 

Франция е първата европейска страна, забранила цялостното мюсюлманско було, бурка или никаб, на обществени места през 2010 г. Забулването е забранено в училищата от 2004 г.