Френският премиер подкрепи забраната на буркините

Франция е на крачка от пълна забрана на мюсюлманските дамски костюми

17.08.2016 | 13:26 Редактор: Тодор Петров
Френският премиер подкрепи забраната на буркините

Френският премиер Манюел Валс защити решението на трима кметове, които въведоха забрана за носене на буркини– женски бански костюм, изцяло покриващ тялото и главата, по плажовете.

Градчето Ле Туке на атлантическото крайбрежие също планира да наложи забрана заради съображения, свързани със сигурността и обществения ред. Кметовете, които наложиха забраната за буркините, се аргументираха, че дрехата, която не покрива само лицето, ръцете и глезените, е в нарушение на светските закони на страната. 

"Преживяхме няколко напрегнати дни заради инцидента на плажа в Сиско. След като взех решение да забраня носенето на тези бански костюми бях обвинен в расизъм. Това е несериозно. Никога през живота си не съм бил расист и никога няма да бъда. Това, което искам е всички общности тук да живеят заедно и в мир", заяви кметът на Сиско Анж Мари Ванини. 

Забраната беше въведена, за да се осигури равенство за всички. Дебатът за буркините е изключително чувствителен във Франция заради зачестилите терористични нападения, които взеха живота на стотици хора. Според ислямските фундаменталисти, само в такива бански костюми мюсюлманките имат право да посещават плажовете.