Петима загинаха при наводненията в Луизиана

Хиляди са спасените от водния кошмар

15.08.2016 | 11:31 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Twiiter

Най-малко петима души са загинали, а хиляди спасени след "историческите" наводнения, които заляха щата Луизиана, информира BBC.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че в щата е обявено бедствено положение. Това означава, че ще бъде изпратена федерална помощ на засегнатите райони.

Войници и аварийни екипи са спасили повече от 20 000 души от домовете и автомобилите им след наводненията, причинени от проливните дъждове.

По думите на спасителните екипи някои хора още са в капан в домовете си.

Съседните щати Алабама и Мисисипи също са пострадали от тежките климатични условия, но не толкова колкото Луизиана.

Най-пострадала е столицата на щата Луизиана, Батън Руж. 

В Спешните контролни центрове са приютени между 8000 и 10 000 души.

Все още се получават обаждания от хора, които се опитват да излязат от домовете си, коментират властите.

Има змии навсякъде, добавят потърпевшите.

Няколко реки в Луизиана и Мисисипи са препълнени.

Същевременно в Калифорния имаше евакуация заради нов голям пожар, бушуващ от няколко дни в северната част на щата. Пламъците се е насочиха към две общини с общо население 15 хиляди души. 

Огънят, изпепелил няколкостотин хектара сухи треви и храсти и създава опасност за района на градовете Лоуър Лейк и Клиърлейк.

Представител на пожарната обясни, че пожарът си създава свои собствен метеорологичен модел и в неделя е променил посоката си към населените райони. Пламъците са се разраснали на три квадратни мили, а само 5% са ограничени. Властите смятат, че пожарът е унищожил най-малко четири къщи.