След наводненията в Македония, 10 човека са в неизвестност

1500 къщи са наводнени

08.08.2016 | 19:20
След наводненията в Македония, 10 човека са в неизвестност

Обстановката в Македония след наводнението остава тежка, а  10 души са в неизвестност. Това заяви пред "Фокус“ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Той твърди, че повече от 1500 къщи са наводнени. 
"Нашите момчета получиха две основни задачи – да се включат активно в отводняване на сгради и издирването на пострадали. Аварийно-спасителното звено към Столична община разполага с уникални инструменти, които се включиха да издирват едно 12-годишно момиче. За съжаление към момента нашите усилия не дават резултат. Основно се претърсват автомобили, тъй като стотици са отнесени от скалните маси и се проверяват за загинали хора вътре. В това отношение ситуацията е тежка“, уточни главен комисар Николай Николов.

 Според него всички екипи полагат големи усилия – под ръководството на македонското правителство и кмета на Скопие работят всички потенциални сили, които могат да се включат – армията, полицията, пожарната, доброволци, комунални служби. 

"Така ще бъде в близките 10-15 дни докато се изчисти всичко, докато се обеззарази и дезинфекцира“, сподели Николов.

Той допълни още, че причината за наводнението е в интензивния валеж, но подчерта, че са нужни по-сериозни превантивни мерки. 

"Ситуацията започва да се нормализира, а много страни са заявили подкрепа, но само България я даде и то на отлично ниво", подчерта главен комисар Николай Николов.