Обама: Хилари е моят идеален наследник

Официалната реч на Хилари Клинтън се очаква утре

28.07.2016 | 14:00 Редактор: Ирина Георгиева
Обама: Хилари е моят идеален наследник

Президентът на САЩ Барак Обама подкрепи твърдо кандидата за негов наследник от Демократическата партия Хилари Клинтън. Държавният глава бе посрещнат с бурни овации от близо 5000 делегати в конгресния център във Филаделфия.

По време на речта си президентът на САЩ не пропусна да спомене и основния кандидат на Клинтън в надпреварата за Белия дом - кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Обама определи възгледите на милиардера  за състоянието на страната като "твърде песимистични".

"Аз съм по-оптимистичен за бъдещето на САЩ от когато и да е. Това мое убеждение се основава на факта, че смятам Хилари Клинтън за повече от квалифицирана да заеме президентския пост като мой наследник. Всъщност именно това ме кара да се чувствам спокоен, че оставям страната в добри ръце. Миналата седмица на Националния конгрес на Републиканската партия бе номиниран Доналд Тръмп, където нямаше предложени никакви сериозни решения за проблемите, единствено размахване на пръст с неприязън, обвинения, гняв и омраза. Искам само да ви кажа – Америка вече е велика страна. Америка вече е силна. Величието на нашата нация не зависи от хора като Доналд Тръмп. Всеки, който заплашва нашите ценности, независимо кой е той, е обречен на неуспех", посочи Обама.

Малко след като президентът Обама приключи речта си той бе изненадан от появилата се на сцената до него Хилари Клинтън. Първата жена, номинирана за президент на САЩ, бурно прегърна държавния глава пред погледа на дъщеря си Челси и на своя съпруг Бил Клинтън. 

Междувременно сенаторът Тим Кейн бе одобрен от делегатите на националния конгрес на Демократическата партия в САЩ за официален кандидат за вицепрезидент на изборите през ноември. 

"Хилари Клинтън и аз споделяме общи възгледи. Това ни помага не само в личен аспект. Това ще ни направи силни като политическа двойка способна да приеме очакващите я предизвикателства", заяви Кейн.

Днес пред делегатите на Демократическата партия говориха няколко от най-известните поддръжници на Хилари Клинтън, сред които се откроиха имената на холивудската звезда Сигърни Уийвър, филмовият продуцент Лий Даниелс и актрисата Анджела Басет.

"Подкрепям Хилари Клинтън, тъй като тя ни разбира. Нея я е грижа. Тя разбира, че да заемеш позиция за глобалното затопляне не е въпрос просто на политика, а на морално задължение към нашите деца и към бъдещите поколения. Това е наследството,която тя ще остави след себе си", коментира актрисата Сигърни Уийвър.

Хилари Клинтън предстои утре да произнесе реч пред делегатите на конгреса на демократическата партия, с която формално трябва да приеме номинацията за Белия дом.