Номинираха Хилари Клинтън за президент

Тя е първата жена в САЩ, предложена за този пост

27.07.2016 | 13:55
Номинираха Хилари Клинтън за президент

Хилари Клинтън е официално кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ на вота през ноември. За първи път в 240-годишната история на страната една от двете основни партии издига жена за надпреварата за Белия дом.

Още преди няколко седмици Клинтън, която е бивша първа дама на САЩ, бивш държавен секретар и сенатор от Ню Йорк, успя да събере необходимите й 2382-ма делегатски гласа, припомня Си Ен Ен. 

Бившият президент Бил Клинтън произнесе прочувствена реч пред събралите се в конгресния център близо 5 хиляди делегати. Сред публиката бе и дъщерята на семейството -Челси, заедно със своя съпруг. Самата Хилари обаче, гледаше на живо церемонията по номинирането си от семейния дом в Чапакуа, щата Ню Йорк. 

"Първият път, когато я видях бяхме в един клас по политически и граждански права. Тя имаше гъста руса коса, големи очила, не носеше грим. Тя обаче излъчваше такава сила и самообладание, която тогава ми се стори магнетична. За пръв път я заговорих докато чакахме на опашка, за да се регистрираме за участие в класа. Говорихме и говорихме и говорихме докато не стигнахме до регистратурата. Представете си неловкото положение в което изпаднах, когато регистраторката ме погледна и изненадано поита – Бил, какво правиш тук? нали се записа рано тази сутрин? Момичето до мен се разсмя с този сърдечен и заразителен смях, който всички познаваме. И в този момент, реших да я поканя да дойде с мен на разходка до художествената галерия. От този момент ние вървим рамо до рамо и се смеем заедно. И го правим и в добри и в лоши времена, през щастливите и тъжните моменти в нашия живот", сподели бившият президент на САЩ Бил Клинтън.

Истински фурор по време на конгреса предизвика 102-годишната Джералдин "Джери" Джонсън Емет, която бе делегатът, който обяи гласовете от щата Аризона в подкрепа на Хилари Клинтън. 

"Обявявам 51 гласа в подкрепа на бъдещия президент на САЩ – Хилари Родъм Клинтън", каза Джералдин "Джери" Джонсън Емет

Изключително жизнената за възрастта си дама, е най-възрастният делегат в конгресната зала. Тя е родена през 1914 година, във време, когато на жените не е било разрешено да гласуват. 

Друга поддръжничка на първата жена, номинирана за президент на САЩ, актрисата Мерил Стрийп бе дори още по-експресивна в радостта си. Холивудската звезда изкрещя от радост, при качването си на подиума, откъдето говори в подкрепа на Хилари клинтън. 

"Какво е необходимо, за да бъдеш първата жена в нещо – иска се  характер и достойнство. Убедена съм, че достойна жена като Хилари Клинтън ще сътвори история през ноември, когато спечели президентските избори", заяви актрисата Мерил Стрийп.

Очаква се утре Хилари Клинтън да се появи лично в конгресния център във Филаделфия, за да произнесе речта си пред делегатите, с която формално да приеме предложената й кандидатура и да започне кампанията за Белия дом.