Турският парламент ще гласува промените в Конституцията

"Постигнат е консенсус", заяви премиерът Бинали Йълдъръм сред края на правителствено заседание след опита за преврат

26.07.2016 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Турският парламент ще гласува промените в Конституцията

"Постигнат е консенсус", каза премиерът Бинали Йълдъръм след края на третото правителствено заседание след опита за преврат. По думите му предстои промените в конституцията да бъдат гласувани в парламента.

"Постигнахме договорка за малки промени в Конституцията, които могат да бъдат представени в парламента съвсем скоро. Ще работим заедно с опозицията, за да решим какви точно ще бъдат промените. Целта на всички политически партии, включително на управляващата Партия на справедливостта и развитието, е да се изготви нова конституция, която да позволи да се преодолее създаденото след преврата положение. Всички се обединихме около решението, че страната има нужда от конституция, която да отговори на нуждите на турския народ при така създалите се обстоятелства", заяви Йълдъръм.

Турският премиер обяви и че мостът над Босфора в Истанбул вече ще носи името "Мост на мъчениците от 15 юли“. По думите му, мостът е бил избран да бъде преименуван, защото е бил „първата цел на организаторите на преврата“, довел до смъртта на няколко цивилни.

Междувременно в интервю за германската телевизия ARD турският президент Реджеп Ердоган отправи сериозни критики към Европа относно мерките срещу тероризма и споразумението между ЕС и Анкара за бежанците.

"Турция застава твърдо зад ангажимента си по отношение на бежанците макар ЕС да не ни плати,както обеща. Задайте им въпроса: Вие платихте ли? И въпреки това Турция приютява 3 милиона души. Какво ще прави Европа, ако ние отворим границите и пуснем тези хора. Към момента ЕС е отпуснал едва 2 милиарда евро за бежанците, но въпреки това ще продължаваме да осигуряваме подслон на тези хора, дори Европа да не ни осигурява финансова подкрепа", коментира Ердоган.

Държавният глава хвърли обвинения срещу Берлин, че "сериозно подкрепя терористите от ПКК". Ердоган заяви, че е подал над 4000 досиета на германския канцлер Ангела Меркел, но единствения отговор, който получил, е че се води съдебен процес.

Чуйте още във видеото: