Реджеп Ердоган обвини ЕС в непочтеност

Правителствата не изпълнявали обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци

26.07.2016 | 11:45 Редактор: Луиза Божинова
Реджеп Ердоган обвини ЕС в непочтеност

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Европейския съюз (ЕС), че не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци. Той обаче твърди, че Анкара ще изпълни своите, информират световните агенции.

В интервю за германската телевизия А Ер Де Ердоган обвини европейските правителства в непочтеност.

"Три милиона сирийци и хора, дошли от Ирак, сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях", каза Ердоган, цитиран от Dnes.bg.

"Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?”, попита още турският президент.

Той обвини ЕС, че не оказва достатъчна помощ на Турция.

"Западът, за съжаление, не е искрен", каза Ердоган. Той припомни, че ЕС е обещал три милиарда долара, но досега е отпуснал символична помощ от един-два милиона. Според турския президент страната му е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.

През март ЕС сключи сделка, по силата на която Турция се ангажира да не допуска мигранти да преминават в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия.

В замяна ЕС пое задължението да поднови преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС, да премахне визите за турски граждани и да окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

Ердоган отново обясни, че турският народ иска да бъде възстановено смъртното наказание и обясни, че управляващите трябва да се вслушат в него.

"Какво казва днес турският народ?", попита Ердоган. "Той иска смъртното наказание да бъде възстановено. И ние, като правителство, трябва да се вслушваме в народа. Не можем да кажем: не, това не ни интересува", добави президентът.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяването й към ЕС незабавно ще бъде прекратен.

Прочети още на Dnes.bg