Ердоган: Турското разузнаване се провали

"Ако беше на висота, опитът за преврат нямаше да се осъществи", коментира държавният глава пред Al Jazeera

21.07.2016 | 14:40 Редактор: Мария Аладжова
Ердоган: Турското разузнаване се провали

Турският президент Реджеп Таип Ердоган даде ексклузивно интервю за Al Jazeera за реакцията на правителството след неуспешния опит за преврат миналата седмица.

През журналиста Джамал Елшаял държавният глава заяви че е разбрал от зет си Селджук Байрактар за това, че започва опит за преврат, докато е бил на почивка със семейството си в Мармарис. По думите му първоначално не е приел информацията сериозно, но щом тя се потвърдила и от разузнаването и службите, направил необходимото да напусне хотела, в който е бил отседнал, и да тръгне към Истанбул.

Именно заради изтичането на информация опитът за преврат започнал по-рано.

Турското разузнаване се е провалило, призна Ердоган. Ако беше на висота, опитът за преврат нямаше да се осъществи, поясни той.

Имахме подозрение към много хора, но не можехме да действаме заради законови ограничения, допълни държавният глава.

Междувременно правителствени медии заговориха че в готвения преврат се вижда пръста на САЩ. Информацията се появи във вестник „Йени Шафак", който се позовава на думи на Лорънс Уилкерсън, началник на кабинета на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл.

По думите на Уилкерсън САЩ отдавна са институционализирали превратите като стандартно политическо и военно средство за премахване на проблемни правителства, застрашаващи американските интереси.