Тръмп подкрепи действията на Ердоган

"Шапка му свалям, че отново взе ситуацията в страната под контрол", обяви кандидат-президентът на републиканците

21.07.2016 | 13:45 Редактор: Мария Аладжова
Тръмп подкрепи действията на Ердоган

След несполучливия опит за военен преврат в Турция президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган започна чистка, която мнозина наричат „контрапреврат“. Аплодисменти има само от САЩ, и то само от страна на Доналд Тръмп – републиканския кандидат-президент, предава Bloomberg. 

В материал за New York Times Тръмп не пести похвалите си към турския държавен глава. „Шапка му свалям, че отново взе това (ситуацията в страната, б. ред.) под контрол“, цитира вестникът Тръмп. „Някои хора казват, че това е постановка, знаете ли. Аз не мисля така".

По отношение на критиките на световните лидери към мерките в Турция след опита за преврат Тръмп лаконично заявява, че и самите САЩ не се представят добре, що се отнася до човешките права. 

„Не можем да четем лекция на дадена страна за чистки на политически противници или репресии по отношение на гражданските свободи, след като в САЩ трябва първо да оправим собствената си каша. Когато светът вижда колко зле е положението в САЩ, а ние започнем да говорим за гражданските свободи, аз не мисля, че това е много добро послание", казва Тръмп.

Както е известно, в сряда вечерта Турция обяви извънредно положение в страната, докато властите продължават да търсят виновните за опита за преврат, взел досега 250 жертви. Хиляди офицери, съдии и прокурори бяха уволнени, а финансовите пазари реагират негативно на тази несигурност.

Още по темата четете в Investor.bg

/Снимка: Wikimedia Commons/