Близо 130 арестувани след протести в САЩ

Демонстранти настояват за арести на полицаите, убили Филандо Кастил и Алтон Стърлинг

11.07.2016 | 15:06 Редактор: Луиза Божинова
Близо 130 арестувани след протести в САЩ

Нова сила получиха протестите срещу полицейското насилие в САЩ, тръгнали от убийство на чернокожи в последните десет дни. Близо 130 души бяха задържани при демонстрациите в Батън Руж, Далас, Чикаго, Мемфис и Лос Анджелис. Иззето е и оръжие от демонстрантите. Съобщава се и за ранени полицаи.

Губернаторът на Луизиана изрази задоволство от начина, по който полицията се е справила, без да се стига до насилия. На другия полюс активисти от движение, което се бори срещу расистките прояви, твърдят, че органите на реда продължават да провокират чернокожите. 

Участници в демонстрациите настояват за арести на полицаите, убили Филандо Кастил и Алтон Стърлинг. 

"Това, че тук има толкова много хора от различни раси ме радва. Това е изключително. Трябва да покажем, че заедно сме по-силни и да се преборим за промяна. Ние сме промяната. Ние сме историята", казва Марио. 

Междувременно стана ясно, че стрелецът от Далас, който уби петима полицаи и рани няколко други миналата седмица, е замислял още по-голяма атака, за да отмъсти за убийствата на чернокожи от органите на реда. Снимка на млада жена в рокля, стояща спокойно пред кордон полицаи в Батън Руж се превърна в символ на демонстрациите на протестите срещу расовата омраза. Фотографията е заснета в събота пред централата на полицията в американския град и бе най-споделяната снимка в социалните мрежи през последните дни.